Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването в редица общини на страната се

...
Проблемите с кадровия дефицит в здравеопазването в редица общини на страната се
Коментари Харесай

Kадровият дефицит в здравеопазването се задълбочава

Проблемите с  кадровия недостиг в опазването на здравето  в редица общини на страната се задълбочават. 

Очното в Шумен - пред закриване

Пример за тежката обстановка е очното поделение на многопрофилната болница за интензивно лекуване в Шумен. Заради хроничния кадрови недостиг то е пред закриване.  В момента отделението се обслужва от 2 лекарки, които са в пенсионна възраст

Директорът на лечебното заведение доктор Димитър Костов съобщи, че управлението продължава интензивно да търси лекари офталмолози. Според него даже да бъде затворено очното поделение, ще има 6-месечен интервал, в който то може да възвърне работата си във всеки миг, в който бъдат назначени експерти. 

" Работата в регионалните лечебни заведения, изискваща неотложност, не е привлекателна за медиците и те избират да работят в доболничната помощ.  Проблемът е от години и касае всички специалности ", сподели още шефът на шуменската болница доктор Димитър Костов.

Пациентите няма да усетят неналичието ни , увери доктор Снежана Начева, която сега е шеф на очното поделение в шуменската болница.

Преди дни стана ясно, че  е в развой на лицензиране частна очна клиника в града, която ще работи със Здравната каса.  

" Предстои отваряне на очен медицински център. В него ще бъдат осъществявани амбулаторни процедури. Нещата са в планов порядък. Могат да бъдат изпълнявани и някои незабавни процедури през седмицата, към този момент. Центърът ще разполага със модерна инсталация, каквато досега в окръга липсваше ", изясни доктор Начева. 

 istock istock

Когато се записва медицинският център, ще напуснем отделението , разгласи тя и успокои, че  пациентите ще могат да получат здравна помощ в новия център. 

" Принципалът води с нас диалози да останем, само че ние считаме, че ще сме по-полезни в това ново нещо за шуменци ". 

Обидени няма , обявиха и доктор Костов и доктор Начева. 

Според шуменци обаче  градът към този момент е със затихващи функционалности . С сходни проблеми няма по какъв начин да не продължи тъжната наклонност с текучеството от града. 

Поглед към Габрово 

Многопрофилната болница в Габрово и локалната власт се ангажират  да поддържат финансово образованието на лекари и медицински експерти, с изискването да работят в отделенията на здравното заведение . Програмата за подкрепяне на студенти беше разисквана, планувани са и средства в общинския бюджет. Мярката беше възприета като опция за справяне с тежкия кадрови недостиг в болничното заведение, която е главен дирек в опазването на здравето в региона. 

Областните лечебни заведения са търговски сдружения, по тази причина в кабинета на шефа по-често става дума за заплащания, предложения и цени.  Заплатите са определящи за решаването на казуса с дефицита на експерти в болничната помощ .

Парите са увеличени с анекса към Националния рамков контракт за медицински действия, само че доктор Михов не скрива, че  той и сътрудниците му са очаквали по-голям растеж на заплащането по клиничните пътеки :

 istock istock

" Всички пътеки са увеличени с друг %. За нашия случай е 8,6% приблизително, което не е каквото чакахме.  Нещата с главните заплати ще се случат, само че евентуално не в цялостния размер, който сме възнамерявали ". 

Директорът на болничното заведение предвижда, че към 1 март ще бъдат достигнати главните работни заплати по сегадействащия групов трудов контракт, само че за идващия:

" В момента стартират договаряния за нов Колективен трудов контракт. Изискванията, които ще бъдат сложени пред нас като ръководещи и регионалните лечебни заведения да достигнем тези равнища -  аз нямам отговор на въпроса по какъв начин ще ги финансираме . Като търговски сдружения нямаме механизъм, по който да компенсираме това нарастване и на минимална работна заплата, и на съществена заплата по КТД, с изключение на посредством повишение на приходите ни от Здравна каса.  За нас ще бъде мъчно да отговорим на ново предизвикателство в посока съществени работни заплати ".

Недостиг на лекари във всички отделения

Макар че финансовият резултат на болничното заведение за предходната година е позитивен, това не трансформира вероятността и не дава опция да се обезпечат заплати, конкурентни на тези в други медицински услуги в града, споделя доктор Михов.  Не доближават лекари и медицински сестри във всяко едно поделение.  В незабавното от 12-те щатни бройки за сестри, са заети 4.  На ден минават от 60 до 80 пациенти и се обслужват от един доктор и една сестра , показва началникът му доктор Цветан Христов.

 istock istock
Лекарите също са незадоволително и се постанова да идват медици от други градове, без тях мъчно може да се обезпечи работата на болничните звена, безапелационен е доктор Михов, само че акцентира, че  дефицитът на медицински сестри, акушерки и лаборанти е максимален . Десетки са незаетите места за медицински експерти, добави той.

Финансови тласъци за привличане на младежи

С разрастването на казуса, болничното заведение и локалната власт дружно търсят решение. Мерките за привличане на младежи, които да се образоват за медицински сестри, акушерки и лаборанти минава през обезпечаване на финансови тласъци. Резултатите обаче ще дойдат след 4 години, тогава ще завършат стипендиантите, а  лечебните заведения в цялата страна се нуждаят от незабавни ограничения . Затова  с изключение на на локално равнище, би трябвало да се намерения и на национално , смята доктор Михов.

В кратковременен проект се разисква опцията за образование на възрастни за здравни асистенти посредством Бюрото по труда, както и въвеждането на професионално направление " Здравен помощник " в междинното учебно заведение.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР